Jorge Ventura Ferreira Cardoso PhD Collaborator

BIO

Name: Jorge Ventura Ferreira Cardoso

Aggregation: PhD Collaborator

Orcid ID: 0000-0001-5976-4564

Email: jventura@utad.pt

URL:

Phone:

Publications

Irrigation positively affects the chestnut's quality: The chemical composition, fruit size and sensory attributes.
Mota, Margarida; Pinto, Teresa; Vilela, Alice; Marques, Tiago; Borges, Antonio; Caco, Joao; Ferreira-Cardoso, Jorge; Raimundo, Fernando; Gomes-Laranjo, Jose (2018) Irrigation positively affects the chestnut's quality: The chemical composition, fruit size and sensory attributes. Scientia Horticulturae 238 :177-186. doi: 10.1016/j.scienta.2018.04.047. (Impact factor, Quartile: 1.760, Q1).

O Castanheiro no Concelho de Trancoso.
Anjos, M.R., Gomes-Laranjo, J., Raimundo, F., Martins, L., Gaspar, M.J. Marques, G. Ferreira-Cardoso, J., Pinto, T., Almeida, P.R. Martins, H., Fidalgo, P. (2018) O Castanheiro no Concelho de Trancoso. 156 pp. Trancoso, Portugal ISBN: 978-989-54143-2-1.

Sernancelhe. O castanheiro e a castanha.
Gomes-Laranjo, J., Raimundo, F., Martins, L., Marques, G., Ferreira-Cardoso, J., Pinto, T.M., Anjos, M.R., Almeida, Paulo Russo; Araujo-Alves, Jose; Matos, S. (2018) Sernancelhe. O castanheiro e a castanha. 115 pp. Sernancelhe, Portugal ISBN: 978-989-98237-6-1.

Aromas and Flavours of Fruits.
Gonçalves, B., Oliveira, I., Bacelar, E., Morais, M. C.; Aires, A., Cosme, F., Ventura-Cardoso, J., Anjos, R., Pinto, T. (2018) Aromas and Flavours of Fruits. In: Vilela, A. (eds) Generation of Aromas and Flavours. IntechOpen. 2 :9-31. ISBN: 978-1-78984-453-5. doi: 10.5772/intechopen.76231.

Projects

GO ValorCast - Chestnut valorisation and optimization of its commercialization
Running

Coordinator  /  Jorge Cardoso
Start date  /  2018/06 Funding  /  PDR2020


INTERACT - Integrative Research in Environment, Agro-Chains and Technology
Running

Coordinator  /  Rui Cortes
Start date  /  2016/05 Funding  /  NORTE2020


Aguiar CIV - Cooperation protocol between UTAD, City Hall of Aguiar da Beira, the Union of Parishes of Aguiar da Beira and Coruche, and ARVOFRITI-Árvore de Frutas Lda., for the Installation of the Living Interpretation Center of Castanheiro and Chestnut Aguiar da Beira
Running

Coordinator  /  José Laranjo
Start date  /  2015/02


TranCast
Concluded

Coordinator  /  José Laranjo
Start date  /  2015/06


ErgoCast
Concluded

Coordinator  /  José Laranjo
Start date  /  2014/04


INNOFOOD - INNOVation in the FOOD sector through the valorization of food and agro-food by-products
Concluded

Coordinator  /  Ana Barros
Start date  /  2014/01


AlertCast- Estudo de Implementação de uma Rede de Avisos para promoção da qualidade da castanha
Concluded

Coordinator  /  Teresa Pinto
Start date  /  2012/10 Funding  /  QREN - Vale I&DT


Incremento da competitividade regional no cultivo da amendoeira e preservação dos recursos genéticos
Concluded

Coordinator  /  José Laranjo
Funding  /  Total - 137.658,24 Euros; UTAD - 38.906,24 Euros


Contributo para a difusão do conhecimento das cultivares autóctones de castanheiro
Concluded

Coordinator  /  José Laranjo
Funding  /  Total - 133.500,00 Euros; UTAD - 94.050,00 Euros.


Selecção clonal em castanheiro
Concluded

Coordinator  /  José Laranjo
Funding  /  Total - 79.970,40 Euros; UTAD - 79.970,40 Euros


VALCAST II - Valorização da castanha Portuguesa e optimização do seu processamento
Concluded

Coordinator  /  Eduardo Rosa
Funding  /  Agência de Inovação


Na Rota da Castanha em Trás-os-Montes
Concluded

Coordinator  /  José Laranjo
Funding  /  Total - 82.100,00 Euros; UTAD - 13.600,00 Euros